Sinds 1942-1943

• Facebook

Leiding heerst in Clásico

Za 02/04/2016 – 18:30

Voor het tweede jaar op rij mag de leiding de trofee van El Clásico in het eigen leiderslokaal zetten. In een technisch hoogstaande match bogen de bezoekers een 4-0 achterstand om in een 5-7 overwinning. “Hier gaan ze nog jaren over spreken”, aldus een opgetogen hoofdleider Jasper Van de Paar.
Oudleiding / Leiding

Traditioneel in de paasperiode is het Swa Claesstadion in Gerheide het centrum voor één van de meest besproken wedstrijden in het Belgisch voetbal. Vorig jaar trok de leiding aan het langste eind, het werd toen 1-3. Dit jaar leken organisatorische problemen roet in het eten te gooien, waardoor beide partijen zenuwachtig naar deze derby toeleefden.

Na het vertrek van maar liefst 9 spelers had de leiding zich actief te geroerd op de transfermarkt. Met Jakob Joos en Michiel Melis werd de linkerflank stevig versterkt. Pieter Brabers werd weggeplukt van Verbroedering Balen en kreeg de schijnbaar onmogelijke taak om de legendarische ex-topschutter Joris Brabers te vervangen. Ook Niels de Ruiter, vorig jaar nog niet speelgerechtigd, zou er voor het eerst bij zijn. Bondscoach Moury leek bovendien overtuigd van de kwaliteiten van Michiel Mariën en Daan Debie, zij zouden dit jaar ook voor het eerst opgeroepen worden. Grote afwezigen waren Seppe Swinnen en Ruben Moury. Twee jonge beloftes kregen voor het eerst hun kans in de A-kern: Nicolas Vanderreydt mocht meteen in de spits postvatten, terwijl Lander Wouters als joker achter de hand gehouden werd.

De oudleiding zag dit jaar een hele hoop sleutelfiguren uitvallen en besloot dan ook om spelers buiten de Chiro te selecteren. Sepp Swartebroeckx, vorig jaar nog een geslaagd debuut als scheidsrechter, en Lucas Cox, op uitleenbeurt bij Voorwaarts Gerheide, moesten het aanvallende compartiment versterken. Om de leiding nog wat extra druk op te leggen werd Hannes De Bie twee minuten voor het verstrijken van de transferdeadline nog overgekocht van de leiding. De wedstrijdleiding voor deze topaffiche lag in de uiterst deskundige handen van Jeroen Jennen, zeker geen laagvlieger in de voetbalwereld.

Al vanaf de eerste minuut zette de leiding hoog druk. Het middenveld werd volledig dichtgezet en buiten enkele lange balletjes kwam er weinig gevaar. Na 10 minuten viel de goal tegen de gang van het spel in dan toch aan de overzijde via Van Dyck V. Diezelfde Van Dyck en Swartebroeckx dikten nog aan tot 3-0, waarna de storm even ging liggen. De thuisploeg werd op eigen helft gedrukt, zodat het er enkel nog uitkwam via enkele pijlsnelle counters. Het werd nog erger voor de bezoekers toen de vrijstaande Swartebroeckx een corner met een halve omhaal in het dak van het doel knalde. Een wereldgoal waarmee hij zowel een Puskás Award als de belangstelling van het Graanbestuur verdiende. De leiding weigerde echter op te geven en de laatste man ging zowaar mee vooraan postvatten. De eerstvolgende lange bal van de Ruiter werd door Vanduffel in doel gekopt. Ref Jennen haalde zijn fluitje boven en verwees beide ploegen naar de kleedkamer bij een 4-1 tussenstand.

Tijdens de rust liet de oudleiding misschien enigszins overmoedig Jansen en Loy in de kleedkamer. Zij hadden duidelijk andere prioriteiten boven deze belangrijke wedstrijd. Invaller Cox zou voor beide personen spelen, zodat de oudleiding slechts met 10 spelers overbleef. Bij de bezoekers herschikte Brabers P. zijn pionnen en verwisselde Vanderreydt en Vanduffel van plaats. Joos zou de linkerflank op zich nemen, ten koste van Debie. Melis ten slotte bleef in de kleedkamer na een enkelblessure, Wouters zou zijn plaats in de verdediging innemen.

Jennen blies de tweede helft op gang en de leiding trok meteen in de aanval. Na 7 minuten werd Vanduffel het straatje ingestuurd en rondde hij de knappe aanval zelf af. De leiding zag dat er meer te rapen viel tegen 10 man en Niels ‘Stofzuiger’ de Ruiter bleef diepe ballen aanvoeren. Na minutenlang op de muur te beuken kwam de aansluitingstreffer er toch. Mariën liep nog buitenspel, maar hield zich wijselijk van de bal en liet Vanduffel, ja weer hij, de score milderen tot 4-3. Slechts een minuut later hing diezelfde Mariën de bordjes gelijk, tot diens eigen grote verbazing.

Hierna volgden nog 10 dolle minuten waarin het snel op en af ging. Brabers P. werd op rechts in stelling gebracht en tikte de bal nog snel over de uitgekomen Mertens. Erop en erover voor de leiding, maar groot protest bij de oudleiding. Scheidsrechter Jennen zag echter geen graten in de uitgestoken voet van Brabers. Hierna wilde de leiding het misschien te snel afmaken, want twee minuten later volgde een ijskoude douche. Van de Paar en Wouters lieten zich op snelheid verrassen en Van Dyck V. schoof het leer voorbij Brabers W. Wederom een gelijke stand met nog 7 minuten op de klok.

Joos en Rycken bleven balletjes droppen in de zestien, maar telkens stond Mertens op de goede plaats tot de Ruiter zijn duivels ontbond. Bij een nieuwe aanval haakte hij slim af, bleef rustig aan de bal en knalde de bal vanaf de rand van de zestien droogjes in de bovenhoek van het doel. De oudleiding leek zich in een tweede nederlaag in evenveel jaar te berusten en liet zich nog eenmaal verrassen door de Ruiter. Hij dribbelde de hele verdediging op een hoopje en legde vervolgens zelf de 5-7 eindstand vast. De extra tijd leverde niets meer op en de ref besloot dat het genoeg geweest was. De leiding stortte zich meteen in het feestgedruis, terwijl de oudleiding met opgeheven hoofd het veld verliet. Beide partijen begaven zich eensgezind richting Sint-Janneke, waar de net iets minder interessante Clásico op groot scherm gevolgd werd. Met het geslaagde honkbaltoernooi in het achterhoofd een meer dan geslaagde week voor de leiding!