Chiro Wezel Jongens

Sinds 1942-1943

  • Facebook

logoschoen2

Chiro Albatros Wezel staat sinds het Chirojaar 1942-1943 symbool voor een toonaangevende en bruisende vereniging. Net zoals toen komen we elke zondag samen om kinderen samen te laten spelen, te doen lachen en te doen dromen.

Onder leiding van proost Antoon Durgé en onze eerste groepsleider Jos Beylemans, werd in 1942 een vereniging opgericht die toen in volle oorlogstijd al quality time kon bieden aan de Wezelse jeugd. Uit onze archieven blijkt dan ook dat Chiro Wezel, en Chiro in het algemeen, met zijn tijd geëvolueerd is, maar desondanks de traditie heeft gerespecteerd door vast te houden aan belangrijke rituelen. Gegroeid uit een bloeiende patronaatswerking was Chiro Wezel Albatros anno 1942 de eerste Chirobeweging uit de streek, en daarom vandaag de dag nog steeds de oudste Chiro uit de regio en zelfs een van de oudste Chiro’s van Vlaanderen.

Een andere reden die onze jeugdbeweging zo uniek maakt, is het feit dat we, in tegenstelling tot andere jeugdbewegingen, nog steeds een jongens- en meisjeschiro hebben. Met elk in totaal een 85-tal leden en 15 leiders/leidsters wordt toch wel aangetoond dat het allemaal op wieltjes loopt in Wezel. Om even te schetsen dat we niet zomaar een Chiro zijn, maken we even de som. In de veronderstelling dat de twee Chiro’s volledig zouden samenzijn, zou dit willen zeggen dat Chiro Wezel in zijn geheel uit een 200 personen zou bestaan. Dit zou ons veruit de grootste jeugdbeweging in Mol en omstreken maken.

Verder vinden wij als Chiro het sociale aspect ook van uiterst belang. Door allerlei publieke activiteiten te organiseren die niet enkel voor kinderen zijn, maar simpelweg voor alle bewoners uit de buurt, proberen we zowel jong als oud bij onze werking te betrekken. We kiezen er dan ook bewust voor om niet enkel activiteiten te organiseren om geld in het laadje te brengen, maar ook om de Wezelse community te plezieren. Zo staan er elk jaar een handvol activiteiten met een sociaal karakter op de kalender: het mosselfeest, een quiz, bieravond, dropping en de fuif Jungle Party. Naar aanleiding van ons 75ejubileumjaar, hebben we besloten om ook nog een onvergetelijk 75-jaar-Chiro-Wezel-weekend te organiseren. Dit weekend mag dan ook niet zonder de nodige activiteiten en festiviteiten de revue passeren. We staan dan ook te popelen om er op vrijdag 27/4 en zaterdag 28/4 er een heus feestweekend van te maken dat nog lang in mensenheugenis mag zitten.